Friday 13 March 2009

Torrent

Türk Telekom'un bizlere uyguladığı fahiş fiyat politikasını biraz da olsun azaltmak için internetin bütün olanaklarından yararlanmak, adsl bağlantısını sömürmek gerekiyor. İşte bunu yapmak için size tavsiye edeceğim bir uygulama "Torrent".

Çoğunuz ismini duymuştur. Hatta bağlantı kastığı için bu sayfayı zar zor yükleyenler bile olabilir. Torrent yoldaşlarıma buradan selam ederim. Gelin torrent konusunda pek bilgi sahibi olmayanlara, bilgi sahibi olup da bazı problemleri olanlara yardım edelim.

Konu başlığı Torrent olunca gerçekten de çok detaylı bilgiler vermek gerekiyor. Ancak yeni kullanıcıları korkutmamak ve paylaşım ortamlarına onları da dahil etmek için yumuşak bir başlangıç yapalım.

Torrent bir p2p uygulaması. "Peer 2 peer" yani başka bilgisayarlarda bulunan dosyaların sizinle paylaşılması. Torrent kullanmak için en başta iki adıma ihtiyacınız var birincisi: Bir torrent uygulamasını bilgisayarınıza yüklemek. Dünyada en çok kullanılan torrent programı µTorrent. Bu program işinizi görecektir. µTorrent'in muadili olan Bit Torrent'i de deneyebilirsiniz. Benim pek sevmediğim biraz karmaşık fakat extra özellik yönünden oldukça gelişmiş olan Azureus da seçenekler arasında mevcut. Programınızı bilgisayarınıza kurduktan sonraki adım ise bir tracker yani torrent dosyalarının arşivlendiği bir siteye girmek ve oradan indireceğiniz datanın .torrent dosyasını almak. Programlarda olduğu gibi bu sitelerde de öne çıkanlar belli başlı. Bunlar Mininova.com, Demonoid.com, ThePirateBay.com ve TorrentReactor.com.

Program kurulumu ve site işlemleri tamam. İndirmeye başladınız. Sıra geldi herkesin ürktüğü kısma Port Açma. Port açmak modeminizin arayüzüne girerek torrent programınızın kullanacağı bir kapıyı ardına kadar açmak gibi özetlenebilir. Açılan port torrent programının indirme hızını yüksek ölçüde etkileyecek bunun için önemli bir konu. Önemli olduğu kadar kolay da bir işlem. portforward.com sitesi bu konuda bütün modem ve modellerini listelemiş ve geniş bir biçimde resimlerle anlatmış. Artık sizin içinde port açmak çok kolay. Açtığınız port numarasını programla eşleştirmeniz de gerekli bunu da programın ayarlarına girerek kolayca yapabilirsiniz.

Gelelim biraz ipuçlarına. 1mbps kullananlar için 100mbps download ve 10mbps upload en ideal bağlantı hızları.2mbps kullanıcıları için de bu değerlerin iki katı kullanılabilir. Torrent uygulaması modem zorlayıcı bir nane onun için de eski modemlerde performans düşüklüğü, bağlantı kopması gibi şikayetler olmakta. Bu gibi problemlerin giderilmesinde birkaç ayar var. Bu ayarlardan birincisi modeminizin firmwareini güncelleyin, DHT'yi kapatıp en fazla bağlantı sayısını torrent dosyası başına 40 yapın ve aynı anda en fazla 2 tane aktif dosya indirin. Göreceksiniz bağlantı kopmaları en aza inecektir. Bol sömürmeli günler dilerim.