Friday 13 March 2009

Hyper-Threading

Bilgisayarları yavaş yavaş eskiyenlere hitap eden bir şeyler yazmak istedim. Emektar bilgisayarlarını yenileyemeyenler, onların ikinci eldeki fiyatlarının bir ipod dahi alamayacak halde olduğunu görüp de satmaya kıyamanlar. Ve en önemlisi işlemcilerinde Hyper-Threading teknolojisi kullananlar dikkatle okuyun.

Bilmeyenler ve bu işlerle ilgilenmeyenler için çok kısa, detaya inmeden ve en anlaşılacak biçimde Hyper-Threading teknolojisini özetleyeyim. Çoklu çekirdekli işlemciye geçilmeden önce tek çekirdekli işlemcileri, çoklu çekirdekmiş gibi davrandırma çabasıdır. Yani işlemci bir yazılım yardımıyla ikiye bölünmüştür.

Gelin görün ki her teknolojide olduğu gibi bu teknoloji de ömrünü tamamlamıştır. Ancak işin ironik yanı tek çekirdekli olup da Hyper-Threading özelliği olmayan işlemciler günümüzde daha çok performans sergilemektedir. Bunun nedeni basit; günümüz uygulamaları(HD Videolar, işlemciyi yoran oyunlar vs... vs...) eskisinden kat kat fazla işlemci gücüne gereksinim duymaları. Hyper-Threading teknolojisinde daha önce de söylediğim gibi çok çekirdekliye benzetilme çabası vardı. İşte bunu yaparken de ikiye bölünen işlemci de büyük performans kayıpları yaşanıyordu. Bu performans kayıplarını 2000'li yılların başında bir sorun teşkil etmiyordu çünkü o yıllarda zaten işlemcileri yoracak uygulamalar yoktu. Günümüzde ise youtube da bile yüksek kalite video izlerken bizim emektarlar kasılayazıyor.

İşte bütün bu yukarıda yazılanlar Hyper-Threading özelliğinin deaktive edilmesi gerekliliğinden yazıldı. Benim tavsiyem bios ayarlarına girin Hyper-Threading'inizi deaktive edin. İşlemcinizin gücünü tek bir çekirdekte toplayın. Daha mutlu olacağınızdan eminim.